De 7 bekendste anti snurk middelen - welke werkt het best?
Het ontstaan van snurken in het kort
Als je slaapt ontspant je lichaam, waaronder de spieren van de mond- en keelholte. Deze ontspannen spieren zakken onder invloed van de zwaartekracht gemakkelijk ineen, waardoor een vernauwing van de luchtweg ontstaat. Tijdens het inademen moet er plots veel lucht door deze vernauwde luchtweg, waardoor de weefsels van de mond- en keelholte gaan trillen. Deze trilling veroorzaakt het snurkgeluid. Het ‘National Center for Biotechnology Information’ heeft wetenschappelijk bewezen dat slapen op de rug één van de belangrijkste oorzaken van snurken is. Dit wordt positie afhankelijk snurken genoemd. Sommige snurkers snurken ook op hun zij, omdat bij hen ook in zijligging de weefsels ineen zakken. Een kleine groep snurkt, omdat zij last hebben van een neusobstructie of neusverstopping. Zij gaan hierdoor meer door de mond ademen, wat de kans op snurken vergroot.
Snurkgeluiden kunnen erg vervelend zijn. Deze ergernis kan veel sociale gevolgen hebben, maar ze houden met name de partner wakker. Om een goede nachtrust te garanderen voor jou én je partner, hebben wij hieronder de 7 bekendste anti snurk middelen op een rijtje gezet, inclusief voor- en nadelen.
De 7 bekendste anti snurk middelen
7. Anti snurk spray
-
- Voordeel: alleen geschikt voor zeer lichte snurkers.
- Nadeel: als het werkt, is het effect van korte duur.
6. Anti snurk neusspreider
-
- Voordeel: je kunt vrijer door de neus ademen tijdens het dragen.
- Nadelen: het openen van de neus betekent niet perse dat je minder door de mond gaat ademen, een oncomfortabele spanning op de neusvleugels.
5. Anti snurk neuspleisters
-
- Voordeel: het is minimaal invasief en goedkoop.
- Nadeel: het opent de neusgaten gering en is daarom niet krachtig genoeg om snurken volledig te voorkomen.
4. Anti snurk hoofdband
-
- Voordelen: goedkoop, speciaal voor ‘open mond’ snurkers.
- Nadelen: het wordt ervaren als oncomfortabel, beklemmend en benauwend en niet te dragen als er sprake is van neusverstoppingen.
3. Anti snurk beugel
-
- Voordelen: geschikt voor rug- en zijsnurkers, het verruimd de luchtweg.
- Nadelen: ‘s ochtend krijg je tijdelijk (en soms langdurig) de tanden en kiezen niet meer goed op elkaar, gevoelige kauwspieren, een droge mond met waakmomenten om te drinken.
- Niet geschikt voor mensen met: weinig eigen tanden en kiezen, een kunstgebit, een verhoogde kokhalsneiging, kaakgewrichtsklachten of mensen die regelmatig gaatjes in de tanden hebben door een slechte mondhygiëne.
2. Anti snurk kussen
-
- Voordeel: voorkomt bij een selectieve groep het slapen op de rug
- Nadeel: vaak een tijdelijk effect, doordat mensen de werking van het kussen overwinnen en weer op de rug draaien.
1. Anti snurk band
-
- Voordelen: geschikt voor rugsnurkers, direct de eerste nacht effectief.
- Nadeel: niet geschikt voor mensen die alleen op de zij snurken, de gebruiker of de partner kan er de eerste nachten af en toe wakker van worden (korte gewenningsperiode).
Extra anti snurk tips
- Tip 1 – Val af: door af te vallen vermindert het vetweefsel rond de hals en nek, waardoor de vernauwing van de luchtweg afneemt.
- Tip 2 – Vermijd alcohol en slaapmiddelen: deze verslappen de spieren, waardoor je sneller gaat snurken.
- Tip 3 – Stop met roken: roken irriteert de slijmvliezen van de mond- en keelholte, waardoor ze opzwellen en de luchtweg vernauwen.
- Tip 4 – Behandel je verkoudheid: door een verstopte neus ga je meer door de mond ademen, waardoor de kans op snurken toeneemt.
Welk anti snurk middel werkt het best?
Er zijn veel anti-snurk middelen op de markt te verkrijgen, maar het ene middel is zeker niet even effectief als het andere. Zorg er in ieder geval voor dat je kiest voor een anti snurk middel met een langdurig effect. En ondanks dat snurken verschillende oorzaken kent, is slapen op de rug één van de belangrijkste oorzaken is van snurken. Een anti snurk middel dat de slaappositie verandert is in dat geval de beste oplossing.