Snore-breaker uitgerust wakker worden
De 7 bekendste anti snurk middelen - welke werkt het best?
Snurkt je partner? En heb je al in tijden geen snurkvrije nacht gehad? Dan zit je hier goed. Wij hebben de 7 bekendste anti snurk middelen op een rijtje gezet, inclusief voor- en nadelen. In dit artikel lees je kort over hoe snurken ontstaat en vind je het anti snurk middel dat het best bij jullie past!

Het ontstaan van snurken in het kort

Als je slaapt ontspant je lichaam, waaronder de spieren van de mond- en keelholte. Deze ontspannen spieren zakken onder invloed van de zwaartekracht gemakkelijk ineen, waardoor een vernauwing van de luchtweg ontstaat. Tijdens het inademen moet er plots veel lucht door deze vernauwde luchtweg, waardoor de weefsels van de mond- en keelholte gaan trillen. Deze trilling veroorzaakt het snurkgeluid. Het ‘National Center for Biotechnology Information’ heeft wetenschappelijk bewezen dat slapen op de rug één van de belangrijkste oorzaken van snurken is. Dit wordt positie afhankelijk snurken genoemd. Sommige snurkers snurken ook op hun zij, omdat bij hen ook in zijligging  de weefsels ineen zakken. Een kleine groep snurkt, omdat zij last hebben van een neusobstructie of neusverstopping. Zij gaan hierdoor meer door de mond ademen, wat de kans op snurken vergroot.

Snurkgeluiden kunnen erg vervelend zijn. Deze ergernis kan veel sociale gevolgen hebben, maar ze houden met name de partner wakker. Om een goede nachtrust te garanderen voor jou én je partner, hebben wij hieronder de 7 bekendste anti snurk middelen op een rijtje gezet, inclusief voor- en nadelen.

De 7 bekendste anti snurk middelen

7. Anti snurk spray

De anti snurk spray wordt in de keel gesprayd om de weefsels van de mond- en keelholte aan te spannen en te smeren, met als doel de vibraties van de weefsels te verminderen.
  • Voordeel: alleen geschikt voor zeer lichte snurkers.
  • Nadeel: als het werkt, is het effect van korte duur.

6. Anti snurk neusspreider

De naam zegt het al: neusspreiders spreiden de neus. Neusspreiders bestaan uit twee plastic buisjes die in de neusgaten worden gestopt, waardoor de neusgaten wijder open gaan staan. Hierdoor wordt de neusademhaling verbeterd, waardoor je minder door de mond zult ademen. Dit middel is enkel bestemd voor snurkers die snurken door nasale problemen.
  • Voordeel: je kunt vrijer door de neus ademen tijdens het dragen.
  • Nadelen: het openen van de neus betekent niet perse dat je minder door de mond gaat ademen, een oncomfortabele spanning op de neusvleugels.
Anti Snoring device on a white background. Isolated. Stop snoring product.

5. Anti snurk neuspleisters

De beoogde werking is hetzelfde als die van de neusspreiders. De anti snurk pleisters worden op de neusvleugels geplakt, waardoor de neusgaten wijder open gaan staan.
  • Voordeel: het is minimaal invasief en goedkoop.
  • Nadeel: het opent de neusgaten gering en is daarom niet krachtig genoeg om snurken volledig te voorkomen.

4. Anti snurk hoofdband

De anti snurk hoofdband is een elastische band die om het hoofd, de kaken en de kin gedragen wordt. De onderkaak wordt omhoog getrokken, waardoor de mond wordt gesloten en je niet meer door je mond kan ademen
  • Voordelen: goedkoop, speciaal voor ‘open mond’ snurkers.
  • Nadelen: het wordt ervaren als oncomfortabel, beklemmend en benauwend en niet te dragen als er sprake is van neusverstoppingen.
Anti Snoring Chin Strap On Head with white background and soft focus

3. Anti snurk beugel

Ook wel een snurkbitje of een mandibulair repositie apparaat (MRA) genoemd. De snurkbeugel bestaat uit een plastic blok die over de tanden en kiezen van de onder- en bovenkaak wordt geplaatst. De beugel brengt de onderkaak naar voren, waardoor de luchtweg wordt verruimd en het snurken afneemt.
  • Voordelen: geschikt voor rug- en zijsnurkers, het verruimd de luchtweg.
  • Nadelen: ‘s ochtend krijg je tijdelijk (en soms langdurig) de tanden en kiezen niet meer goed op elkaar, gevoelige kauwspieren, een droge mond met waakmomenten om te drinken.
  • Niet geschikt voor mensen met: weinig eigen tanden en kiezen, een kunstgebit, een verhoogde kokhalsneiging, kaakgewrichtsklachten of mensen die regelmatig gaatjes in de tanden hebben door een slechte mondhygiëne.
Anti snurk beugel

2. Anti snurk kussen

Het doel van een anti snurk kussen is om slapen in rugligging te voorkomen. Het kussen is zo ontworpen, dat het oncomfortabel is om op je rug te liggen. Het doel hiervan is om de snurker te stimuleren om op de zij te draaien.
  • Voordeel: voorkomt bij een selectieve groep het slapen op de rug
  • Nadeel: vaak een tijdelijk effect, doordat mensen de werking van het kussen overwinnen en weer op de rug draaien.
Orthopedic Pillow with a Memory Effect. Medical treatment pillow for sleep. Comfort Memory Pillow under the head with a recess under the shoulder isolated on white background. Sleeping Support Pillow

1. Anti snurk band

Zoals al eerder benoemd is slapen op de rug een van de belangrijkste oorzaken van snurken. Het is daarom voor rugsnurkers belangrijk om niet meer op de rug te slapen. Een anti snurk band helpt hierbij. De consumentenbond beveelt de Snore-Breaker aan als effectieve anti snurk band. De Snore-Breaker stimuleert je door middel van lichte vibraties onbewust om van de rug af te draaien. Op deze manier wordt rugsnurken direct voorkomen.
  • Voordelen: geschikt voor rugsnurkers, direct de eerste nacht effectief.
  • Nadeel: niet geschikt voor mensen die alleen op de zij snurken, de gebruiker of de partner kan er de eerste nachten af en toe wakker van worden (korte gewenningsperiode).
Snore-Breaker anti-snurk band

Extra anti snurk tips

 • Tip 1 – Val af: door af te vallen vermindert het vetweefsel rond de hals en nek, waardoor de vernauwing van de luchtweg afneemt.

 • Tip 2 – Vermijd alcohol en slaapmiddelen: deze verslappen de spieren, waardoor je sneller gaat snurken.

 • Tip 3 – Stop met roken: roken irriteert de slijmvliezen van de mond- en keelholte, waardoor ze opzwellen en de luchtweg vernauwen.

 • Tip 4 – Behandel je verkoudheid: door een verstopte neus ga je meer door de mond ademen, waardoor de kans op snurken toeneemt.

Welk anti snurk middel werkt het best?

Er zijn veel anti-snurk middelen op de markt te verkrijgen, maar het ene middel is zeker niet even effectief als het andere. Zorg er in ieder geval voor dat je kiest voor een anti snurk middel met een langdurig effect. En ondanks dat snurken verschillende oorzaken kent, is slapen op de rug één van de belangrijkste oorzaken is van snurken. Een anti snurk middel dat de slaappositie verandert is in dat geval de beste oplossing.

DEEL DIT ARTIKEL

Anderen vonden dit ook interessant

Add to cart