Snurk animatie
Top 7 meest gehoorde snurk feiten en fabels
Snurk beweringen, je kent ze wel. Zit je gezellig op een verjaardag, begint een van de vrouwen haar man er plots van te beschuldigen dat hij altijd zo hard snurkt. De andere vrouwen stemmen hoofd knikkend in: ja het zijn áltijd de mannen die snurken. Maar klopt dit wel? Wij hebben de 7 meest gehoorde snurk feiten en fabels voor je op een rij gezet.

Snurk beweringen

Snurk bewering 1: vrouwen snurken niet

Fabel! Helaas, ook vrouwen snurken. Maar hoe komt het dan toch dat mannen altijd de hoofdrol hebben in de snurkverhalen? Volgens het NCBI heeft dit allemaal te maken met onze geslachtshormonen. Mannen hebben meer testosteron en vrouwen meer oestrogeen. Deze geslachtshormonen bepalen voor een groot deel de plaats van waar vet wordt afgezet in ons lichaam. Bij mannen vindt deze vetafzetting met name plaats in het bovenlichaam, zoals rond de nek en de buik. Bij vrouwen wordt juist meer vet afgezet rond de heupen en dijen. Vet rond de nek zorgt voor een vernauwing van de luchtweg. Door een vernauwde luchtweg ga je sneller snurken, waardoor mannen vaker snurken dan vrouwen. Maar dit verschil wordt kleiner als een vrouw in de overgang komt. Tijdens de overgang neemt namelijk de hoeveelheid oestrogeen af, terwijl de testosteronspiegels gelijk blijven. Hierdoor neemt het vetweefsel rond de hals en nek van vrouwen ineens toe. Hierdoor kunnen vrouwen na de overgang ineens gaan snurken.

Snurk bewering 2: slanke mensen snurken niet

Fabel! Hoewel slapen in rugligging en overgewicht de twee meest voorkomende oorzaken van snurken zijn, kunnen slanke mensen wel degelijk ook snurken. Mensen met overgewicht hebben meer vetafzetting rond de hals en nek. Hierdoor wordt de luchtweg nauwer, waardoor de kans om te gaan snurken wordt vergroot. Maar er zijn ook nog andere oorzaken voor het ontstaan van snurken, zoals: lichamelijke variaties, neusverstoppingen, intoxicaties zoals alcohol en roken, bepaalde medicatie zoals slaapmiddelen. Dit zijn redenen waarom ook slanke mensen kunnen snurken, ook al is de kans wel minder groot.

Snurk bewering 3: je snurkt meer als je op je rug ligt

Feit! Een van de  voornaamste oorzaken van snurken, is slapen op je rug. Als je slaapt ontspannen je spieren, waaronder de spieren van je mond- en keelholte. Als je op je rug ligt, zullen deze spieren onder invloed van de zwaartekracht meer naar elkaar toe zakken. Hierdoor ontstaat er een vernauwing van de luchtweg. Tijdens het inademen moet er ineens veel lucht door deze vernauwde luchtweg, waardoor de weefsels zullen gaan trillen. Deze trilling veroorzaakt het snurkgeluid. Je kunt dit vergelijken met het laten leeglopen van een opgeblazen ballon. De weefsels zakken minder naar elkaar toe als je op je zij slaapt en veel mensen snurken dan ook alleen als ze op hun rug liggen. Een anti-snurk band die je slaappositie verandert van rug- naar zijligging, kan snurken in rugligging voorkomen.

Snurk bewering 4: van alcohol ga je snurken

Feit! Snurk je soms ineens na een avond te diep in het glaasje te hebben gekeken? Dat is niet zo gek. Alcohol heeft een ontspannend effect op het lichaam. Door de alcoholische versnaperingen zullen ook de spieren van de mond- en keelholte meer ontspannen. Hierdoor zullen de spieren sneller ineen zakken als je slaapt, waardoor de kans op snurken toeneemt. Als je naast een drankje ook nog meer op je rug gaat slapen, neemt de kans op snurken nog eens extra toe. 1 + 1 = ..in dit geval niet twee, want niet iedereen gaat snurken van alcohol. Jij wel? Laat dan je drankje staan óf voorkom dat je op je rug gaat slapen.

Snurk bewering 5: oudere mensen snurken meer

Feit! Je kent de uitdrukking: ‘als je ouder wordt gaat alles hangen, behalve je tandvlees, dat trekt op’. Als je ouder wordt verandert namelijk je lichaamssamenstelling. Ten eerste neemt het spierpercentage af waardoor je spiertonus (spierspanning) vermindert. Een vermindering van de spiertonus, zorgt voor minder ondersteuning van je weefsels. Ten tweede neemt het vetpercentage toe, waaronder een verhoogde vetafzetting in de hals en nek. Deze beide factoren zorgen ervoor dat je luchtweg vernauwt. Deze vernauwde luchtweg vergroot de kans om te gaan snurken. Als je er ook nog van houdt om op je rug te slapen, wordt de kans om te gaan snurken nog eens extra vergroot. Snurken hoort dus een beetje bij het ouder worden, maar wees niet getreurd, want er zijn ook oplossingen!

Snurk bewering 6: snurken ontstaat meestal door een probleem met de neus

Fabel! Althans, voor een groot deel. Het overgrote deel van de bevolking snurkt door een vernauwing in de mond- en keelholte. Toch is er ook een selecte groep mensen die snurkt door een neusverstopping of scheefstand van het neustussenschot.

Snurk bewering 7: van roken ga je snurken

Feit! Roken is niet alleen slecht voor de algehele gezondheid, de chemische stoffen uit sigarettenrook irriteren ook de mond- en keelholte. Dit heeft als gevolg dat de weefsels kunnen opzwellen, waardoor de luchtweg nauwer wordt. Door deze vernauwing heb je meer kans om te gaan snurken.

Help ik snurk! Wat is de oplossing?

De snurker zelf ondervindt meestal geen hinder van het snurken, het is met name de partner die geïrriteerd wordt door het snurkgeluid. Het is dan ook niet gek dat snurken met name sociale gevolgen kent. Ben of ken jij iemand die snurkt? Doorbreek het taboe en maak snurken bespreekbaar met deze snurk feiten en fabels. Ben je op zoek naar een snurk oplossing? Dan is het belangrijk dat je de oorzaak aanpakt. De selecte groep mensen die snurkt door een neusverstopping, kunnen het beste iets gebruiken wat de neus opent. Het grootste deel van de snurkers zal hier echter geen baat bij hebben, omdat zij snurken door het in elkaar zakken van de weefsels van de mond- en keelholte. Vaak wordt dit veroorzaakt door slapen in rugligging. Dan is het juist belangrijk een snurk oplossing te vinden die voorkomt dat je op je rug slaapt. Ben je benieuwd welk anti-snurk middel het beste bij jou past? Lees het hier!

DEEL DIT ARTIKEL

Meest gelezen

Kies nu voor snurkvrije nachten!

Anderen vonden dit ook interessant

Add to cart