Verstoorde slaap
Wordt jouw slaap steeds verstoord? Dit doe je eraan!
Wordt jouw slaap steeds weer verstoord? En verlang je naar een goede nachtrust? Lees in dit artikel over de oorzaken en gevolgen van een verstoorde slaap en 10 tips voor een ongestoorde slaap!

10 oorzaken van een verstoorde slaap

1. Omgevingsgeluiden

Wakker liggen door gesnurk van je partner? Iets waar je zelf niet veel aan kan doen, maar jij kan je partner wel een zetje in de goede richting geven! Kijk of deze anti-snurk middelen jou een ongestoorde nacht kunnen bezorgen.

2. Stress

Piekeren, slecht in slaap kunnen vallen en vroeg weer wakker zijn? Stress zou wel eens de boosdoener kunnen zijn voor jouw slechte nachtrust! Volgens het ‘National Center for Biotechnology Information’ bestaat er een duidelijke associatie tussen stress en een slechte slaapkwaliteit.

3. Cafeïne en alcohol

Cafeïne kan ervoor zorgen dat je slecht in slaap kan komen. Volgens onderzoek is het effect van cafeine echter verschillend per persoon.  Ook door alcohol slaap je onrustiger en minder diep, waardoor je ‘s nacht vaker wakker wordt.

4. Voeding

Naar bed gaan met een volle maag kan ervoor zorgen dat je slecht slaapt. Het werkt alleen ook niet goed om met een hongergevoel naar bed. 

5. Licht

Door kort voor het slapengaan op je telefoon op tablet te kijken, kan je slecht in slaap komen. Het licht zorgt er namelijk voor dat je niet moe wordt.

6. Slaapkamertemperatuur

Als het te warm is in je slaapkamer, kan je moeilijk in slaap komen en slaap je onrustiger.

7. Matras

De reden van een slechte nachtrust is soms dichtbij te vinden. Misschien past jouw matras niet helemaal bij je of ben je toe aan een nieuwe.

8. Lichamelijke klachten

Zoals pijn, zweten, hartkloppingen, rusteloze benen of jeuk kunnen voor een verstoorde slaap zorgen.

9. Slaapritme

Een onregelmatig slaapritme kan zorgen voor een ontregelde biologische klok, waardoor je onrustig slaapt.

10. Slaapstoornis

Een verstoorde slaap kan ook minder onschuldige oorzaken hebben, zoals een slaapstoornis. Neem langdurige of terugkerende verstoorde slaap dus serieus!

Gevolgen van een verstoorde slaap

Verstoring van de slaap kan leiden tot een slaaptekort. Dit zorgt niet alleen voor irritaties in de nacht en vermoeidheid overdag, maar het heeft nog veel meer gevolgen. Lees hieronder welke gevolgen slaaptekort nog meer kan hebben.

Verminderde concentratie

Slaap is belangrijk voor je lange termijngeheugen. Het kan dus zijn dat je vergeetachtiger wordt door een verstoorde slaap. Daarnaast zal je concentratie gedurende de dag verminderd zijn, wat niet ten goede komt aan je werkprestaties.
Slaap tijdens werk

Verminderd reactievermogen - verkeer

Slaaptekort zorgt voor een verminderd reactievermogen, wat in het verkeer erg gevaarlijk kan zijn. Het risico op een verkeersongeval verhoogd dan ook flink na een nacht slecht slapen.

Emoties

Onderzoek bevestigd dat je minder goed in staat bent om emoties bij anderen te herkennen, als je een nacht slecht slaapt. Daarnaast heb je je eigen emoties ook minder goed in de hand. Je krijgt een zogezegd ‘kort lontje’ en daar word jij, maar ook je omgeving niet blij van.

Libido

Als je heel moe bent door te weinig slaap, dan gaat je libido omlaag en kan je interesse in intimiteit minder worden.

Huid

Wel eens gehoord van een schoonheidsslaapje? Dit komt niet zomaar uit de lucht vallen. Slaaptekort kan namelijk zorgen voor een slappe en minder gehydrateerde huid, waardoor je huid er minder stralend uitziet en er eerder huidveroudering op kan treden.

Gewichtstoename

Het is bekend dat je door slaaptekort meer van het hormoon aan dat eetlust opwekt aanmaakt en minder van het hormoon die de honger stilt. Onbewust grijp je daardoor ook vaker naar ongezonde lekkernijen. Ook onderzoek bevestigt dat slaaptekort mogelijk kan leiden tot gewichtstoename.

Weerstand

De rust die je pakt tijdens een goede nacht slapen is van belang voor je immuunsysteem. Slaaptekort kan dus zorgen voor een verminderde weerstand, waardoor je meer risico hebt om ziek te worden.

Grotere gezondheidsproblemen

Een chronisch tekort aan slaap of een slaapstoornis kan zelfs leiden tot een verhoogd risico op een depressie, hart- en vaatziekten en Diabetes Mellitus. Neem slaaptekort dus serieus en pak het aan!

10 tips voor een ongestoorde slaap

Herken jij je in de voorgenoemde punten en kan je niet wachten tot je weer ongestoord kan doorslapen? Hieronder lees je 10 effectieve tips voor een ongestoorde slaap:

Tip 1

Zorg ervoor dat je ontspannen naar bed gaat. Doe als het nodig is ontspanningsoefeningen, lees een boek of luister bijvoorbeeld naar muziek. Kies in ieder geval voor iets waardoor jij het meest kan ontspannen voor het slapengaan.

Tip 2

Drink geen alcohol of cafeïne voor het slapengaan. Laat die alcoholische versnapering of dat bakje koffie dus maar staan. Let hierbij op dat ook in thee of andere dranken cafeïne kan zitten!

Tip 3

Eet geen grote of koolhydraatrijke maaltijd vlak voor het slapengaan, maar ga ook niet met een hongergevoel naar bed.

Tip 4

Voldoende licht overdag houdt je biologische klok scherp en dit zorgt ervoor dat je voor het slapengaan voldoende slaap hormoon aanmaakt.

Tip 5

Zorg ervoor dat je blauw licht in je slaapkamer en voordat je gaat slapen vermijdt. Leg je mobiel of tablet dus weg en kijk geen tv meer voor het slapengaan.

Tip 6

Niet alleen overdag en voor het slapengaan speelt licht een rol, maar ook tijdens het slapen is de hoeveelheid licht van belang. Zorg ervoor dat je kamer tijdens het slapen goed verduisterd is.

Tip 7

Zorg dat de temperatuur in je slaapkamer rond de 18 graden Celsius is. Dit is de beste temperatuur voor in de slaapkamer. Vergeet dus niet de verwarming op tijd lager of uit te zetten in de koudere maanden. Ben je het toch vergeten, zet dan gewoon even het raam open.

Tip 8

Zorg voor een goed matras en een comfortabel kussen en dekbed. Slaap er daarnaast niet té lang op door, ook deze producten zijn eens in de zoveel jaar aan vervanging toe.

Tip 9

Zorg voor een zo constant mogelijk slaap ritme dat bij jouw slaapbehoefte past en slaap niet uit na een nacht slecht slapen.

Tip 10

Pas je slaaphouding aan. Dit kan effect hebben op bijvoorbeeld snurken, waardoor niet alleen jij, maar ook je partner minder last zal hebben van een verstoorde slaap. Als het om positioneel snurken gaat, zou positietherapie wel eens dé oplossing kunnen zijn voor een ongestoorde slaap.
Slaap je slecht, omdat je partner je wakker houdt met gesnurk? Dan is dit artikel over anti snurk middelen interessant voor jou!

DEEL DIT ARTIKEL

Meest gelezen

Kies nu voor snurkvrije nachten!

Anderen vonden dit ook interessant

Add to cart