Man heeft slaapapneu
Heb ik slaapapneu? Lees alles over deze slaapstoornis
Apneu betekent letterlijk ‘niet ademen’ en het kan voorkomen tijdens het slapen. Bij iedereen is wel eens sprake van ademstops tijdens de slaap. Het wordt pas een probleem wanneer deze ademstops meer dan 5 keer per uur voorkomen en iemand er klachten van ervaart. Er kan dan sprake zijn van het obstructief slaapapneu syndroom (OSAS). Ben je benieuwd wat OSAS precies inhoudt en hoe het ontstaat? Lees dan gauw verder. Snurken is het meest voorkomende slaapprobleem in de wereld en houdt nachtelijks miljoenen mensen uit hun slaap. In Nederland tellen we maar liefst 6 miljoen snurkers. Je kan je voorstellen dat niets vervelender is dan ’s nachts wakker liggen door gesnurk, zeker als je een drukke dag voor de boeg hebt. Een goede nachtrust is van groot belang om je fysiek en mentaal goed te voelen en om overdag optimaal te kunnen functioneren.

Wat is slaapapneu?

Obstructief slaapapneu is een slaapstoornis die wordt gekenmerkt door ademstilstanden tijdens de slaap. Deze ademstilstanden ontstaan door obstructies die de ademhaling verminderen (hypopneu) of compleet onderbreken (apneu). Er wordt van een obstructief slaapapneu syndroom gesproken als de apneus of hypopneus meer dan 5 keer per uur optreden en langer dan 10 seconden aanhouden. Deze ademstops kunnen een ernstig risico vormen voor de gezondheid.   Vroeger werd gedacht dat ongeveer 2-4% van de volwassen bevolking leed aan OSAS, maar tegenwoordig duiden studies op cijfers tot wel 10%. En deze cijfers zullen naar verwachting alleen maar toenemen.

Hoe ontstaat slaapapneu?

Tijdens de slaap ontspannen de spieren, waaronder de spieren van de mond- en keelholte. Tijdens het inademen zullen deze ontspannen spieren naar elkaar toe gezogen worden, waardoor een gedeeltelijke of volledige obstructie van de luchtweg kan ontstaan. Deze luchtwegobstructies zorgen voor een vermindering (hypopneu) of volledige onderbreking (apneu) van de ademhaling. Door het onderbreken van de ademhaling, daalt het zuurstofpercentage in het bloed. De hersenen merken dit op en sturen een alarmsignaal naar het lichaam om wakker te worden. Deze korte ontwaakreacties (arousals) gaan gepaard met een hevig snurkend geluid en een schok van het lichaam. De obstructie wordt dan opgeheven en de ademhaling kan weer worden hervat. De cyclus van het in slaap vallen, het onderbreken van de ademhaling en de korte ontwaak reacties kunnen wel tientallen keren per nacht voorkomen. Deze ontwaak reacties zijn vaak zo kort, dat je het zelf meestal niet opmerkt. Maar hoe merk je dan wel dat je last hebt van slaapapneu?
Slaapapneu en snurken anatomie

Symptomen van slaapapneu

  • Ademstops tijdens de nacht
  • Luid snurken
  • Ochtendhoofdpijn
  • Niet uitgerust wakker worden
  • Overmatige vermoeidheid overdag
  • Concentratie- en geheugenproblemen
  • Stemmingswisselingen of snel geïrriteerd zijn
  • Wakker worden met een hele droge mond
  • Vaak plassen in de nacht
  • Nachtzweten
  • Hoge bloeddruk

Risicofactoren voor het ontstaan van slaapapneu

Overgewicht

Overgewicht is één van de belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van slaapapneu. Mensen met overgewicht hebben meer vetafzetting in het gehele lichaam, zo ook rond de hals en nek. Deze vetafzetting rond de hals en nek kan leiden tot een vernauwing van de luchtweg, waardoor de kans op het krijgen van slaapapneu wordt vergroot.

Lichamelijke variaties

Ieder lichaam is anders. Bepaalde variaties van de weefsels van de mond- en keelholte kunnen de luchtweg meer vernauwen, waardoor de kans op het ontstaan van obstructies en slaapapneu toeneemt. Een aantal variaties zijn: een kleine of een terugliggende onderkaak, een grote tong, vergrote keelamandelen, een verlenging van het achterste zachte deel van het gehemelte en een verstoorde neusdoorgang.

Geslacht

Het NCBI stelt dat mannen meer kans hebben op het krijgen van slaapapneu dan vrouwen. Dit heeft met name te maken door geslachtsgebonden verschillen in de opbouw van de weefsels van de mond- en keelholte.

Middelbare tot hoge leeftijd

Je lichaamssamenstelling verandert als je ouder wordt. Ouderen hebben over het algemeen een hoger vetpercentage. Dit hogere vetpercentage kan, als dit wordt opgeslagen rond de hals en nek, de luchtweg vernauwen. Hierdoor bestaat een grotere kans op het krijgen van slaapapneu.

Intoxicaties

Roken heeft een irriterende werking op de slijmvliezen, met als gevolg dat de slijmvliezen kunnen gaan opzwellen. Deze zwelling zorgt voor een vernauwde luchtweg, waardoor de kans op slaapapneu toeneemt. Ook alcohol en slaapmiddelen kunnen de kans op slaapapneu doen toenemen. Deze middelen zorgen ervoor dat de spieren nog meer ontspannen, waardoor deze makkelijker naar elkaar toe gezogen worden tijdens het inademen.

Gezondheidsrisico’s van slaapapneu

Door de continue herhaalde korte ontwaak reacties wordt je slaap steeds onderbroken. Dit verstoort je slaapcyclus, waardoor je minder vaak in je diepe non-REM-slaap en REM-slaap komt. De kwaliteit van je slaap neemt af en je krijgt last van overmatige vermoeidheid overdag. Je dagelijks functioneren wordt sterk belemmerd en er bestaat een grotere kans op het krijgen van ongevallen. Omdat je lichaam continu bezig is om de ontstane luchtwegobstructie te overwinnen, doe je vele onbewuste ademhalings pogingen. De belasting van het hart neemt hierdoor toe, waardoor een grotere kans bestaat op het krijgen van een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Verder bestaat er een verhoogde kans op het krijgen van depressies, diabetes en schildklierproblemen. Niet alleen jij, maar ook je partner kan hinder ondervinden van je slaapapneu. De ademstilstanden kunnen beangstigend zijn en daarnaast kunnen de snurkgeluiden en schokkende beweging van het lichaam leiden tot nachtelijke irritaties.

De diagnose obstructief slaapapneu syndroom

De diagnose wordt gesteld in een slaapcentrum, deze bevindt zich vaak in een ziekenhuis. In deze slaapcentra werken longartsen, neurologen en KNO-artsen nauw samen. Zij stellen de diagnose op basis van vragenlijsten, symptomen, het aanwezig zijn van risicofactoren en een polysomnografie. Met een polysomnografie wordt gekeken naar de hersenactiviteit, spieractiviteit, ademhaling, zuurstofsaturatie, snurkgeluiden en de slaaphouding. Als iemand meer dan 5 apneus of hypopneus per uur heeft die meer dan 10 seconden aanhouden, dan spreekt men van slaapapneu. Deze hypopneus of apneus per uur worden uitgedrukt in AHI (Apneu-Hypopneu-Index). De ernst van de slaapapneu is afhankelijk van het aantal AHI’s:
  • Milde OSAS: AHI 5-15
  • Matige OSAS: AHI 15-30
  • Ernstige OSAS: AHI >30

Wat kan ik doen bij een verdenking op slaapapneu?

Slaapapneu kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Raadpleeg daarom bij een vermoeden op slaapapneu altijd de huisarts. De huisarts kan je indien nodig doorsturen naar een slaapcentrum. In dit slaapcentrum wordt verder onderzoek verricht en kan een eventuele diagnose van slaapapneu worden gesteld. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk in het geval van slaapapneu. De ernst en oorzaak bepalen samen de meest geschikte manier van behandelen.

DEEL DIT ARTIKEL

Meest gelezen

Kies nu voor snurkvrije nachten!

Anderen vonden dit ook interessant

Add to cart