Snurken voor beginners
Snurken voor beginners: de oorzaak, tips en behandelingen tegen snurken

Klaar met dat gesnurk? En benieuwd wat je er tegen kan doen? In dit artikel vind je alles over snurken, inclusief effectieve tips en behandelingen om er vanaf te komen!

Snurken is het meest voorkomende slaapprobleem in de wereld en houdt nachtelijks miljoenen mensen uit hun slaap. In Nederland tellen we maar liefst 6 miljoen snurkers. Je kan je voorstellen dat niets vervelender is dan ’s nachts wakker liggen door gesnurk, zeker als je een drukke dag voor de boeg hebt. Een goede nachtrust is van groot belang om je fysiek en mentaal goed te voelen en om overdag optimaal te kunnen functioneren.

Hoe ontstaat snurken?

Snurken wordt gekenmerkt door een brommend geluid dat ontstaat door een vernauwing in de luchtweg tijdens de slaap. Als je slaapt ontspannen de spieren, waaronder de spieren van de mond- en keelholte. Deze ontspannen spieren zakken gemakkelijk ineen, waardoor een vernauwde luchtweg ontstaat. Als je inademt moet er plots veel lucht door deze vernauwde luchtweg, waardoor de spieren gaan trillen. Deze trilling veroorzaakt het snurkgeluid. Dit is te vergelijken met het laten leeglopen van een ballon. Ook hierbij ontstaat een brommend geluid, als er plots veel lucht door het tuutje loopt.

Verhoogde kans op snurken

Slapen in rugligging

Als je op je rug slaapt, zullen de tong en keelspieren onder invloed van de zwaartekracht sneller naar achter zakken en ineen klappen. Hierdoor ontstaat een vernauwde luchtweg, die de kans op snurken doet toenemen. Omdat maar liefst 70% van alle snurkers snurkt wanneer zij op de rug slapen, wordt slapen in rugligging gezien als de meest voorkomende oorzaak van snurken.

Lichaamsbouw

Ieder lichaam is anders. Hoe de spieren en weefsels in de mond- en keelholte zijn opgebouwd, kunnen bepalen of je gaat snurken. Zo heb je onder andere een verhoogde kans op snurken door: een terugliggende onderkaak, vergrote keelamandelen, een lang of slap gehemelte of huig, een grote tong, een scheef neustussenschot en neuspoliepen.

Geslacht

Mannen zetten over het algemeen meer vet af rond de hals en nek, wat de luchtweg vernauwd. Hierdoor zullen zij vaker snurken dan vrouwen. In totaal snurkt ongeveer de helft van alle mannen en een kwart van alle vrouwen.

Ouder worden

Snurken komt het meest voor bij ouderen. Tot 60 jaar snurkt 30% van alle volwassenen. Boven de 60 jaar snurkt 60% van de mannen en 40% van de vrouwen. Hierbij speelt het veranderen van de lichaamssamenstelling een rol. Naarmate je ouder wordt, verslappen de spieren en weefsels en gaan deze meer hangen. Daarnaast krijg je meer vetafzetting rond de hals en nek. Beide factoren dragen bij aan het nauwer worden van de luchtweg, waardoor de kans op snurken toeneemt.

Overgewicht

Als je zwaarder bent, zit er meer vetweefsel rond de hals en nek en heb je meer kans om te gaan snurken. Voldoende beweging en een gezond eetpatroon zijn dus niet alleen van belang voor een goede gezondheid, maar kunnen ook bijdragen aan het verminderen van snurken.

Verkoudheid of allergie

Bij een verkoudheid of allergie is vaak sprake van een verstopte neus. Deze neusverstopping zorgt ervoor dat je door je mond gaat ademen, wat de kans op snurken vergroot.

Alcohol, slaapmiddelen en roken

Alcohol en slaapmiddelen hebben een ontspannend effect op de spieren, waardoor deze sneller ineenzakken tijdens de slaap. Daarnaast zorgt roken voor irritatie van de slijmvliezen van de keelholte, waardoor de slijmvliezen kunnen opzwellen. Al deze middelen zorgen er dus voor dat de luchtweg vernauwt, waardoor de kans op snurken toeneemt.
Snurken anatomie
Anatomie van de neus- mond- en keelholte: tijdens de slaap zakken de weefsels gemakkelijk ineen, waardoor de luchtweg vernauwt en de kans op snurken toeneemt. Dit is te zien aan de doorgankelijkheid bij de blauwe pijl.

De gevolgen van snurken

Snurken kent vooral sociale gevolgen, waarbij de bedpartners een ernstig verstoorde slaap kunnen ervaren. Hierdoor slaapt een kwart van de snurkers apart. In 2-4% van de gevallen is luid snurken een symptoom van slaapapneu en slaapapneu kent wel gezondheidsproblemen. Raadpleeg daarom bij een verdenking op slaapapneu altijd de huisarts.

4 effectieve tips tegen snurken

Tip 1 - Vermijd slapen op je rug

De grootste oorzaak van snurken is slapen in rugligging. Om te voorkomen dat de spieren onder invloed van de zwaartekracht naar achter zakken en een vernauwing veroorzaken, is het belangrijk om niet meer op de rug te slapen. Dit kan door middel van positietherapie: het veranderen van je slaappositie van rug- naar zijligging, waardoor snurken in rugligging wordt voorkomen. Volgens het ‘National Center for Biotechnology Information’ is positietherapie de aanbevolen methode om snurken te voorkomen. De Snore-Breaker anti-snurk band is gebaseerd op deze effectieve methode en stimuleert het lichaam door middel van lichte vibraties onbewust om van de rug af te draaien.

Tip 2- Afvallen

Snurk je en heb je overgewicht? Probeer af te vallen. Hierdoor vermindert het vetweefsel rond de hals en nek, waardoor de luchtweg minder nauw is en de kans op snurken afneemt.

Tip 3 - Vermijd alcohol, slaapmiddelen en roken

Alcohol en slaapmiddelen verslappen de spieren en roken zorgt voor het opzwellen van de weefsels van de keelholte wat de luchtweg vernauwt. Het vermijden van deze middelen, zal de kans op snurken verminderen.

Tip 4 - Behandel je verkoudheid of allergie

Gebruik een neusspray voor je verkoudheid en behandel of raadpleeg een huisarts voor je allergie om ervoor te zorgen dat je weer vrij door de neus kan ademen. Ademen door de neus geeft minder kans op gesnurk dan ademen door de mond.

Wanneer de huisarts raadplegen bij snurken?

De huisarts kan ondersteuning bieden bij: afvallen, stoppen met roken, het verminderen van alcohol- en slaapmiddelengebruik en bij het behandelen van een chronische neusverkoudheid of allergie. Als bovenstaande tips voor jou niet werken of je hebt een verdenking op slaapapneu, raadpleeg dan een huisarts die je kan doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis. Zij kunnen de oorzaak van jouw snurken onderzoeken en indien nodig een (chirurgische) behandeling starten, zoals:
  • verwijderen van de keel- of neusamandelen
  • verwijdering van de huig
  • rechtzetten van het neustussenschot
  • het aanmeten van een (MRA) snurkbeugel
  • neuspoliepen verwijderen

DEEL DIT ARTIKEL

Anderen vonden dit ook interessant

Add to cart